Select Language / Välj Språk

Foton från internet för scrapbooking?

En vän jag sällan träffar hade haft coola bilder på sig själv på Facebook. När vi träffades och vi pratade om mina Scrapbooking-layouter sa jag att hennes bilder hade varit jättekul att scrappa med. Hennes åsikt om det var att jag bara skulle ladda ner bilden jag ville ha och skapa med den.
Det här fick mig att fundera över frågan: vad skulle egentligen gälla om jag gjort så tidigare?
En privat bild, upplagd på nätet, nedladdad och sen framkallad som fotografi, använd som del i en scrapbooking-layout, för privat bruk endast, inte i scrap-tävling eller upplagd som bild i sin tur...
...för i tävling eller nytt upplägg av bild på layouten antar jag att jag utnyttjar bilden utan medgivande och det är väl knappast ok.

Signatur: 
Ninni

Kommentarer

Så fort en bild läggs upp på Inernet anses den vara tillgängliggjord för allmänheten och inte privat bruk. Privat bruk är hemma i den egna datorn, hänga upp på väggen i sitt hem eller klistra in i sin privata bok. Dessa användningar fordrar ej tillstånd. Att använda annans bild i tävling eller lägga upp på sin egen hemsida utan tillstånd är inte OK utan ett intrång i upphovsmannens rättigheter.
By Staffan Teste