Select Language / Välj Språk

Får Se och Hör "stjäla bild" ?

Undersida till: 

Allers förlag har stämts för att betala ett större skadestånd för en "bildstöld" av tidningen Se och Hör. En fotograf i Östersund sålde med ensamrätt en porträttbild till Aftonbladet. När Se och Hör insåg att de missat bilden gick deras bildredaktör helt sonika ut på en privat hemsida på Internet och kopierade samma bild som Se och Hör sedan publicerade före Aftonbladet.

Huvudförhandling har nu hållits i det uppmärksammade målet i Östersunds tingsrätt. Dom väntas den 20 september.

Vid huvudförhandlingen påstod Allers jurist att bildredaktören på Se och Hör inte visste att det var samma bild som tidningen tidigare erbjudits samtidigt som Aftonbladet, men som Se och Hör missade att bjuda på. Fotografen hade från början ordnat med en auktion på bilden, som föreställde en man som en kvinnlig bonde i prigrammet "Bomde söker fru" fattat tycke för.

Aftonbladet bjöd mest för bilden och krävde exklusive rätt dvs. att först få publicera den. Plötsligt vaknade Se och Hör till liv och ville ha tag i samma bild till sin tidning som skulle tryckas senare i veckan. Fotografen vägrade lämna ut bilden, som ju Aftonbladet fått köpa med ensamrätt, men Se och Hör letade sig fram till en privat hemsida och kopierade trots att personen ifråga sagt nej till detta bilden och tryckte den på sin förstasida och insida i tidningen.

Det förekommer att tidningar försöker "stjäla" varandras exklusiva bildpubliceringar. Det mest kända fallet är kanske brottmålet mot Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin som lät avfotografera bilder av polismördarna i Malexander när Östgötacorrespondenten, som hade den exklusiva rätten till bilderna, kom ut med sin tidning från tryckpressarna. Stockholms tingsrätt dömde den gången Gerdin till över 100 000 kr i dagsböter.

Tingsrätten i Östersund får nu grubbla på vad det kan vara värt i skadestånd att "stjäla" en exklusiv bild från Aftonbladet.

Allers förlag anser att företaget redan betalt fotografen inklusive ett skadestånd på 1500 kr, men fotografen anser att skadeståndet skall vara högre.

Se och Hör skadade bl.a. fotografens relationer till Aftonbladet, som blev lurad på sitt bildscoop.

Dom den 20 september. Mer information kan fås av Staffan Teste 08-7787814.